01 / 05 / 2024

Kira vergisi ödeme yerleri!

Kira vergisi ödeme yerleri!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ev,işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki kira vergisi nereye ödeniyor? İşte kira vergisi ödeme yerleri..


Kira vergisi ödeme yerleri!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradının sorumlusu, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Ancak her kira geliri elde eden verginin mükellefi olmuyor. Belirlenen istisna bedelinden düşük gelir elde edenler vergiden muaf oluyor.Mesken ve işyerleri için istisna bedeli farklı tutarda belirleniyor. 2015 yılında ödenecek vergilerde istisna bedeli meskenlerde 3 bin 300 TL; işyerlerinde ise 27 bin TL olarak tespit ediliyor.


Bu miktarlardan yüksek kira geliri olan kimselerin ilk taksit ödemelerini Mart ayında yapmış olması gerekirdi.İkinci taksitler ise 3 gün sonra sona eriyor.Peki kira vergisi nereye ödeniyor? diyorsanız işte yanıtı..


Ödemeler ; Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, Anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor. 


Kira gelir vergisi anlaşmalı bankalar:

AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir. 


Başkanlığın İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer 


(*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.


(**) PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.


Kira gelir vergisinin 1. taksit ödemeleri 31 Mart'a kadar yapılıyor. Verginin 2. taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. 

Kira gelir vergisini kimler ödemez?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com