28 / 03 / 2024

Kira vergisi ödemeleri için son gün yarın!

Kira vergisi ödemeleri için son gün yarın!

Kira vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından gelir elde edenler tarafından ödeniyor.2 Nisan tarihinde sona erecek olan kira vergisi ödemeleri için son gün yarın..


Kira vergisi ödemeleri için son gün yarın!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.


Elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna sınırını aşması halinde, vergi için beyanname verilerek kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor.2015 yılı için istisna bedelleri;


-Meskenlerde 3 bin 300 TL,

-İşyerlerinde 27 bin TL olarak belirleniyor.


Belirlenen istisna bedellerinden yüksek gelir eldenlerin öncelikle beyanda bulunması sonra vergisini ödemesi gerekiyor.Beyannameler vergi dairesine gidilerek veya internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile verilebiliyor.Peki kira vergisi ödemeleri için son gün ne zaman*


Kira gelir vergisi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.31 Mart tarihinde sona ermesi gereken ödeme dönemi 2 Nisan'a kadar uzatıldı. Buna göre, kira gelir vergisi ödemeleri için son gün yarın oluyor.


Gelir Vergisi;

*Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

*Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

*Anlaşmalı bankalardan,

*Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.

Kira gelir vergisi ödeme noktaları 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com