26 / 04 / 2024

Kira vergisi ödemeyene ceza var mı?

 Kira vergisi ödemeyene ceza var mı?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki kira vergisi ödemeyene ceza var mı?


Kira vergisi ödemeyene ceza var mı?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda vergiye tabi oluyor.


Taşınmazını, işyeri yada mesken olarak kiraya veren kişiler Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan kira gelir vergisi sınırını aşıyor ise beyanname vererek kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor. Ancak, her beyanname veren herkes vergi ödemiyor.


2014 yılında meskende elde edilen gelir 3.300 TL'den; işyerinde ise elde edilen gelir 27.000 TL'den yüksek gelir elde edenler 2014 yılında vergi mükellefi oluyor.Kira gelir vergisi ödemeleri mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

ve tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.Peki kira vergisi ödemeyene ceza var mı? diyorsanız işte yanıtı..


Kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor ve vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. 


Ayrıca gecikilen her ay için de gecikme faizi talep ediliyor.Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekiyor.Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidiliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.

Online kira vergisi ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com