18 / 05 / 2024

Kira vergisi vermemenin cezası nedir?

Kira vergisi vermemenin cezası nedir?

Kira vergisi mükelleflerinin beyanname vererek iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor. Peki kira vergisi vermemenin cezası nedir?


Kira vergisi vermemenin cezası nedir?

Konut,işyeri gibi taşınmazlara sahip olup taşınmazlarını kiraya veren kişiler elde ettikleri kazanç üzerinden kira vergisi ödemekle yükümlü oluyor.Vergiyi, istisna bedelini aşan taşınmaz mal sahipleri ödüyor.


Söz konusu istisna bedeli her yıl yeniden belirleniyor. Vergide istisna bedeli mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor. 2015 yılı için;


*Meskenlerde istisna tutarı 3 bin 300 TL,

*İşyerlerinde istisna tutarı 27 bin TL olarak belirleniyor.Bu istisna tuatrlarını aşan kişilerin beyanname vererek iki eşit taksit şeklinde vergi ödemesi yapması gerekiyor.Peki kira vergisi ödenmezse ne olur? Kira vergisi vermemenin cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Gelir İdaresi Başkanlığının açıklamalarına göre konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3. 300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor


Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. 


Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. 


Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidiliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.

Kira vergisi kredi kartıyla ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com