18 / 04 / 2024

Kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder?

 Kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder?

Kat Mülkiyeti Kanununda apartman genel giderlerinden olan aidata ilişkin yasal düzenlemeler bulunuyor. Peki kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder?


Kiracının ödemediği aidat borcunu kim öder?

Apartmanlardaki kapıcı, bahçıvan, güvenlik, ortak alanların kullanımı, onarım ve bakım gibi giderleri aidat altında apartmandaki kişilerden toplanıyor.

Söz konusu aidat miktarı kat malikleri kurulu toplantısında belirleniyor.Kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça;Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve güvenlik elemanı giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa, eşit olarak katılıyor.

Kat malikleri kurulu toplantısında aidatın ne zaman ödeneceği, ne kadar ve nasıl ödeneceği gibi hususlar yer alıyor.Alınan kararla birlikte belirlenen zamanda aidatın ödenmesi gerekiyor.

Bakım onarım,temizlik,güvenlik gibi hizmetler için toplanan apartman aidatı hem kiracılardan hem kat maliklerinden alınıyor.Peki kiracı apartman aidatını ödemezse ne olur?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre kiracının ödemediği durumlarda, aidatlar mal sahibinden isteniyor. Kanunen kat maliki; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor (KMK. Md.22).

Aidat ödemesinin titizlikle gerçekleşmesi gerekiyor.Aidatların tahsili konusunda gereken titizliği göstermeyen kiracının da, işyerini ya da meskenini terk edip gitmesi durumunda, ödenmemiş 6 aylık aidat varsa, bu aidatların tamamı, mal sahibinden isteniyor.

Taşınmaz sahibinin, ödemeye yanaşmaması halinde, hakkında icra takibine başvurulabiliyor hatta malvarlığına haciz bile konabiliyor.

Bu nedenle, mal sahiplerinin aidatların ödenip ödenmediğini kontrol etmesinde fayda bulunuyor.

 

Site aidatı ödenmezse ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com