25 / 04 / 2024

Kiracıya ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Kiracıya ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira kontratının süresi dolduğunda ev sahibi kiracıya zam yapabiliyor. Peki kiracıya ev sahibi ne kadar zam yapabilir?


Kiracıya ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ve taşınmaz sahibi arasında kira anlaşmasına dair kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı imzalanıyor.Kira kontratı süreli olabileceği gibi süresiz de olabiliyor.


Kontrat genellikle senelik olarak düzenleniyor.Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, kontrat aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.Kiraya veren, kontrat süresinin bitimine dayanarak kontratı sona erdiremiyor.


On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak şartıyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.Peki kiracıya ev sahibi ne kadar zam yapabilir?


Kira bedeline yapacağı kira zam oranı Borçlar Kanunu kapsamında ele alınıyor.. Borçlar Kanunu kapsamında, mülk sahibi ve kiracı arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanan kira bedeli ile ilgili anlaşmalar, bir önceki ayın Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirleniyor. 


Ev sahibinin yapacağı kanuni kira zam oranı, bir önceki ayın ÜFE artış oranını geçemiyor. Aynı kural, 1 yıl ya da daha uzun süreli kira kontratında da geçerliliğini koruyor. Eğer, ev sahibi ile kiracı arasında yukarıda belirtilen durumlar kapsamında bir anlaşma yok ise, kanuni kira zam oranı, bir önceki kira yılının ÜFE artış oranını geçmemek şartıyla, kiralananın durumu da göz önünde bulundurularak belirleniyor.

Kira kontratı noter tasdikli mi olmalı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com