20 / 04 / 2024

Konut kira geliri istisnası 2015!

Konut kira geliri istisnası 2015!

Kira gelir vergisinde mesken ve işyerleri için ayrı ayrı istisna tutarları belirleniyor.Bu istisna tutarlarını aşan kişilerin kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor.İşte konut kira geliri istisnası 2015..


Konut kira geliri istisnası 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergiler arasında yerini alıyor.Kira gelir vergisi bir önceki sene elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.Verginin mükellefi taşınmaz mallardan kira geliri elde eden kişiler oluyor.


Kira geliri elde eden tüm gayrimenkul sahipleri vergi yükümlüsü olmuyor.Vergi yükümlüsü olmak için istisna bedelini aşmak gerekiyor.Her sene vergi için istisna bedeli belirleniyor.mesken ve işyerlerinde istisna ayrı ayrı tespit ediliyor. Peki konut kira geliri istisnası nedir?


2014 yılında konut kira geliri istisnası 3 bin 300 TL olarak belirleniyor.2014 yılında bu tutardan yüksek gelir elde eden kişilerin 2015 yılında vergi ödemesi gerekiyor. Bu sınırın altında yıllık kira geliri olanlar ise vergi ödemelerinden ve beyannameden muaf tutuluyor.


Kira gelir vergisi mükellefleri ödeyecekleri gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanarak öğrenebiliyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Beyanname verme süresi ve verginin ilk taksit dönemi Mart ayı olarak belirleniyor.Bu durumda mükelleflerin beyannamelerini ve birinci taksitlerini Mart ayında ödemesi gerekiyordu.İki taksit şeklinde ödenen verginin kinci taksitleri ise bugün itibari ile başladı.

Kira gelir vergisi geç ödeme cezası nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com