24 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz raporu nedir?

Konut kredisi ekspertiz raporu nedir?

Konut kredisi kullanmak isteyen kişilerin kredi kullanım süreçlerinde, ekspertiz raporu çıkartması gerekiyor. Peki konut kredisi ekspertiz raporu nedir? İşte konut kredisi ekspertiz raporu..


Konut kredisi ekspertiz raporu nedir?

Konut satın alınırken kredi kullanılmak isteniyorsa bir bankaya başvuru yapılıyor. Banka kredi vermeden önce konutun özelliklerini incelemek istiyor. 

Bankadan görevlendirilmiş olan eksperler konutu incelemeye alıyor ve yapılan incelemeler sonucunda bankaya bir rapor sunuluyor.Bu rapora ekspertiz raporu adı veriliyor.

Ekspertiz raporu, değerleme uzmanları tarafından hazırlanıyor.Ancak kişinin kendisi de bir ekspertiz firması ile anlaşmak yerine bankanın birlikte çalıştığı SPK lisanslı bağımsız ekspertiz kuruluşlarından bu raporu alabiliyor.Bu durumda banka ekspertiz ücretini krediyi kullanacak olan tüketiciden temin ediyor.

Ödemeden sonra ekspertiz raporuna başlanıyor.Ekspertiz raporunda gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgilere yer veriliyor.Hazırlanan rapor daha sonrasında bankaya gönderiliyor. Gönderilen raporlar banka tarafından inceleniyor.

İnceleme sonrasında eğer rapor banka tarafından onaylanırsa, kredi başvurusu da onaylanıyor.

Ev ekspertiz raporu kaç günde çıkar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com