24 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz raporu nereden alınır?

 Konut kredisi ekspertiz raporu nereden alınır?

Kredi ile konut alınmak istendiğinde ekspertiz raporu başvurusu yapılıyor. Çünkü kredi verecek olan banka öncelikle konut için ekspertiz raporu istiyor.Peki konut kredisi ekspertiz raporu nereden alınır?


Konut kredisi ekspertiz raporu nereden alınır?

Konut kredisi kullanarak konut satın almak isteniyorsa banka öncelikle konutun incelemesi için ekspertiz gönderiyor. Ekspertiz konutu inceleyip bankaya bir rapor hazırlıyor ve hazırlanan bu rapora göre banka konut kredisi bedelini belirliyor. Peki konut kredisi ekspertiz raporu nereden alınır?Peki konut kredisi ekspertiz raporu nereden alınır?


Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Ancak tüketici isterse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor.


Konut ekspertiz raporunu hazırlarken, hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen satışları karşılaştırarak, beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ediliyor.


Raporda;gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgilere yer veriyor. 


Konutun türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu konutun ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor.

Konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com