18 / 04 / 2024

Konut kredisi en fazla ne kadar alabilirim?

 Konut kredisi en fazla ne kadar alabilirim?

Ev sahibi olmak isteyen kimseler bu hayalini konut kredisi çekerek gerçekleştirebiliyor. Peki konut kredisi en fazla ne kadar alabilirim? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredisi en fazla ne kadar alabilirim?

Konut sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası olmayan kimseler bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı konut kredilerine başvurabiliyor.


Konut kredisi, gelir düzeyi kredi ödemelerini yapabilecek düzeyde olan kişilerin kredi koşullarına uygun evleri için veriliyor.

Konut kredisi verilen kimselerde aranan şartlar bankadan bankaya değişmek ile birlikte genel olarak aradıkları bazı ortak koşullar bulunuyor. Peki konut kredisi en fazla ne kadar alabilirim? diyorsanız işte yanıtı...


Banka tarafından başvuru sahibine verilecek konut kredisi tutarı ekspertiz raporuna göre veriliyor. Ekspertiz rapor aşamasında öncelikle ilgili gayrimenkul inceleniyor. 

Bu incelemede metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge gibi birçok özellik not alınıyor. Ayrıca bölge incelemesinde emsal karşılaştırma, gelir kapitalizasyonu ve inşaat maliyeti yöntemlerinden uygun olan incelemeler ve tespitler yapılıyor. 


Sonrasında konu gayrimenkulün ilgili tapu dairesinde üzerinde herhangi bir takyidat (ipotek, şerh, irtifak hakları vb) olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılıyor. 


Bunun sonrasında ilgili belediyede, konu gayrimenkulün projesi, ruhsatı, varsa tutanakları ve benzeri incelemeler yapılarak hazırlık süreci tamamlanıyor. Belirlenen konut değerinin yüzde 75'i oranında kredi veriliyor.

Konut kredisi çekme şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com