25 / 04 / 2024

Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Bankalar konut kredisi vermek için kefil talep edebiliyor. Peki konut kredisi ödenmezse kefile ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Konut kredisi konut finansmanı için kullandırılan bir kredi türü olarak tanımlanıyor. Ailelerin uzun vadeli konut kredisi ile kira öder gibi kredi taksidi ödeyerek konut sahibi olmalarına olanak tanıyor.


Konut sahibi olmak isteyen ve yeterli nakiti bulunmayan kimseler, bankaların konut kredilerini kullanıyor. Konut kredisiyle, diğer kredi türlerine nazaran daha yüklü tutarlar çekilerek, geri ödemeleri düşük faiz oranlı ve uzun vadeli olabiliyor.


Konut kredisi verilecek kişilerde aranan özellikler bankadan bankaya değişmek ile birlikte genel olarak aradıkları bazı ortak koşullar bulunuyor.Ayrıca her bankanın müşteri risk profilinin değişik olması nedeni ile bir bankanın onay vermediği konut kredisi başvurusuna diğer bir banka onay verebiliyor.Bankalar konut kredisi vermek için kefil talep edebiliyor. Peki konut kredisi ödenmezse kefile ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredi taksit borcunun iki aydan fazla süreyle ödenmediği takdirde banka konut üzerindeki haklarını kullanma yetkisine sahip oluyor. Banka, alıcıya bir ay daha süre tanır. Borcun y bu süre zarfı içinde de ödenmemesi durumunda banka, evi şatışa çıkarabiliyor.


Borcun eksik ödenmesi durumunda ise; eksik ödenen kredi taksitleri en geç son taksiti izleyen ay sonunda borcun ve gecikme zammının tahsili isteniyor. 


Evin değerinin düşmesi durumlarında ise; icra ile satışa çıkarılan konut, konut sahibinin bankaya olan borcunu karşılayamıyorsa banka kalan borç bakiyesi için tüketicinin diğer mal varlıklarıyla veya kefilden karşılama seçeneğini kullanabiliyor.

Konut kredisi almak için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com