15 / 05 / 2024

Konut kredisinde ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisinde ipotek nasıl kaldırılır?

Ev sahibi olmak için bankadan alınan konut kredisi tamamen ödendiği takdirde ev üzerindeki ipotek kalkıyor. Peki konut kredisinde ipotek nasıl kaldırılır?


Konut kredisinde ipotek nasıl kaldırılır?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olunabiliyor.Banka konut kredisi ile ev sahibi olan kişilerin evlerini iporek ettiriyor.İpotek,bankaya olan kredi borcunun tamamen ödenmesi durumunda kaldırılabiliyor.Peki konut kredisinde ipotek nasıl kaldırılır?


İpotek kaldırma işleminin yapılabilmesi için öncelikle bankadan söz konusu konut kredisinin bittiğine dair belge olan ipotek fek yazısının alınması gerekiyor.


İpotek kaldırma işleminin ikinci aşaması ise bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu dairesine gitmek oluyor.


Tapu dairesi bu yazıyla tapu üzerindeki ipoteği kaldırabiliyor. Bu işleme de ipoteğin fek edilmesi işlemi adı veriliyor.


Banka tarafından verilen ipotek fek yazısının kanunen belirtilen bir ücreti olmamakla beraber hemen hemen tüm bankalar bu işlem için ücret talep ediyor. İpotek fek yazısının ücreti bankadan bankaya değişiyor.


Kredi kullanırken imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısı masarfının tüketiciden alınması gerektiği gibi bir ibare olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. 


Gayrimenkul sahibi tarafından bu ücretin de ödenmesi ile birlikte, gayrimenkul üzerindeki tüm haklar yeni ev sahibine geçiyor.

İpotek fek yazısı dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com