25 / 04 / 2024

Konut tapu harcı 2016!

Konut tapu harcı 2016!

Gayrimenkullerin satış sürecinde, tapunun alıcıya devir işlemleri tapu müdürlüğünde yapılıyor. Yapılan devir işlemi için belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. İşte konut tapu harcı 2016...


Konut tapu harcı 2016!

Gayrimenkul alım satım işlemelerinde,ödenmesi gereken hizmet bedeli olarak karşımıza çıkan bedele tapu harcı adı veriliyor.  Tapu harcı, taşınmaz alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin ücreti olarak alınıyor.  Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor. Peki 2016 yılı konut tapu harcı ne kadar?


2016 yılında uygulanacak harçlar listesine göre, konut tapu harcı 2016 binde 20 olarak belirlendi. Tapu harcını hem alıcı taraf hem de satıcı taraf ödüyor.


Örneğin 200 bin TL'lik bir konutun satışının olduğunu düşünelim. Bu durumda, hem alıcının hem de satıcının 4bin TL harç ödemeleri gerekiyor.


Tapu harçları Tapu Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara ödenebiliyor. Tapu bedeli için ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri Tapu Müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Başka bir seçenek olarak da tapu harcı,  e-tahsilat uygulaması ile yatırılabiliyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

2016 yılı tapu ve kadastro harçları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com