05 / 05 / 2024

Mantolama ne işe yarar?

Mantolama ne işe yarar?

Mantolama, imara ilişkin mevzuat kapsamında yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idare tarafından isteniyor.Peki mantolama ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı..


Mantolama ne işe yarar?

Mantolama,binaların ısı yalıtım levhalarının kaplanması ve uygulanması olarak tanımlanıyor.Mantolama diğer bir ifadeyle binaların giydirilmesi işlemi olarak ifade ediliyor. 


Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütünü olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem sırasında, ısı transferini azaltmayı sağlayan malzemelere ise, ısı yalıtım malzemeleri ismi veriliyor.Peki mantolama ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı..


Mantolama yapılması ile binaların soğuk ve sıcak havalara karşı dayanıklılığı da artmış oluyor.Mantolama uygulamaları sayesinde, eğer TS 825 standardına göre yapılmışsa, yapılan test ve çalışmalar sonucu yapılarda % 50 ile % 60 oranında bir yakıt ve enerji tasarrufu sağlanıyor.


Pencere ve doğramalarda yapılabilecek yalıtım çalışmaları, Bodrum katlarda yapılabilecek yalıtımlar, Çatılarda yapılabilecek izocam ve sadwich panelli ısı yalıtımları ile yakıt ve enerji tasarrufunda ki oran % 60 seviyesinden % 80 ile % 90 seviyelerine çıkabiliyor.


Aynı zamanda yakıt kullanımının azalması ile, doğal dengenin sağlanmasına ve hava kirliliğinin de önlenmesine katkı sağlanmış oluyor.

Mantolama nerelere yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com