28 / 04 / 2024

Miras kalan arazi paylaşımı nasıl olur?

Miras kalan arazi paylaşımı nasıl olur?

Miras kalan arazilerin paylaşımı ve devir işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği, 6537 sayılı kanun ile belirleniyor. Buna göre miras kalan arazi paylaşımı nasıl olur?


Miras kalan arazi paylaşımı nasıl olur?

Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması durumunda, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren 1 yıl içinde tamamlanıyor. 

Devir işlemlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve 8/C maddesinin ikinci fıkrasına göre dava açılmaması durumunda, bu Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri uygulanıyor.

Devrin yapılacağı mirasçı

MADDE 8/C – Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında;

a) Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini,

b) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 üncü ve devamı maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini,

c) Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini,

ç) Mülkiyetin üçüncü kişilere devrini,kararlaştırabilirler.

Miras kalan arazi paylaşımı işlemleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu hakkında Mayıs 2015 tarihinde 3 aylık bi süre vermişti. Bu 3 aylık ek süre boyunca hala intikal yaptırmayanlar Ağustos sonundan sonra mahkeme süreci ile karşı karşıya kalacak.

Miras kalan tarım arazilerinin bölünmesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com