27 / 04 / 2024

Mirasçılık belgesi harcı 2016!

Mirasçılık belgesi harcı 2016!

Noterden alınan mirasçılık belgesine karşılık belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. İşte mirasçılık belgesi harcı 2016...


Mirasçılık belgesi harcı 2016!

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve mal varlıklarının intikal ettiği kanuni mirasçılardan olduğuzu düşünelim. Kalan miras için öncelikle mirasçılık belgesinin alınması gerekiyor. Bu mirasçılık belgesi veraset ilamı olarakta biliniyor. 

Mirasçılar, yasal mirasçıların kimler olduğunu gösteren mirasçılık belgesini bir dilekçe ile alabiliyor. Medeni Kanun gereğince başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesi tarafından mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge veriliyor.

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak 1 ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge veriliyor.

Mirasçılık belgesi yetkili mahkeme, sulh hukuk mahkemesi olup, noterden de mirasçılık belgesi alınabiliyor.Noterden alınan mirasçılık belgesine karşılık belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.Peki mirasçılık belgesi harcı 2016 ne kadar? 

2016 yılında uygulanan noter harçları gereğince mirasçılık belgesi noter harcı 50,80 TL olarak belirleniyor. 

Mirasçılık belgesi ne işe yarar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com