26 / 04 / 2024

Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nedir?

 Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nedir?

Mesken,işyeri gibi taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen elde edilen gelir için vergi dairesinde yada internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyanname veriliyor.Peki Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nedir?


Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nedir?

Kira gelir vergisi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor.


Bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödenen kira gelir vergisinde öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Beyanname için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu sınırın üzerinde kira geliri olan mal sahiplerinin gelirlerini beyane etmeleri şart olup, beyanname sınırının altında gelir elde edenler beyan vermedikleri gibi vergi de ödemiyor.


Kira gelir vergisinin beyannamesinin 2 Nisan'a kadar verilmesi gerekiyor. Beyanname vergi dairesine gitmeden internet üzerinden online bir şekilde "Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi" ile verilebiliyor.Peki Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nedir?


Bu Sistemi kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesi gerekmiyor.


Onaylanıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden gönderilebiliyor.


Sisteme;

1.“Kullanıcı Girişi” menüsünden kullanıcı kodu, parola ve şifre ile , 


2.“TC Kimlik Numarası” menüsünden sistemin sizden isteyeceği güvenlik bilgileri ile, 


3.Mavi kart sahibiyseniz “Mavi Kart Bilgileri ile Giriş” menüsünden sistemin sizden isteyeceği güvenlik bilgileri ile, 


4.Yabancı Kimlik Numarasına sahibiyseniz “Yabancı Kimlik No ile Giriş” menüsünden sistemin sizden isteyeceği güvenlik bilgileri ile, giriş yapılabiliyor.

Önceden hazırlanmış kira beyannamesi nasıl doldurulur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com