20 / 05 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri!

Ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri!

Ortak mülkiyete tabi taşınmazlarda, paydaşların tümü oybirliği ile yapacakları sözleşme ile ortaklığı giderebiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri!

Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyette olan gayrimenkulün  ortaklığın giderilmesi istemine karşı açılıyor. Medeni Kanun hükümlerine göre, ortak mülkiyet konularında anlaşmaya varılamadığı takdirde bu sorun mahkeme yolu ile çözülebiliyor. Bunun için mahkemeye başvurarak ortaklığın giderilmesi davasının açılıyor.


Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre ortaklardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklığın giderilmesi davası açabilecek kişiler gayrimenkulün paydaşı olan kişiler olarak karşımıza çıkıyor.


Ortaklığın giderilmesi davasını hissedarlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla hissedar diğer paydaşlara karşı da açabiliyor.  Davanın davalısı ise diğer ortaklar oluyor.Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Medeni Kanunun m. 699/III hükmüne göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.” 


Paydaşlığın giderilmesi davası açılan taşınmazın yukarıda açıkladığımız koşullara göre aynen bölüşme yoluyla paydaşlığının giderilmesine karar verilemiyorsa paydaşlığın taşınmazın açık arttırmayla satışa sunulması yoluyla giderilmesine karar veriliyor.

Ortaklığın giderilmesi davaları hangi mahkemede açılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com