18 / 05 / 2024

Rayiç bedel üzerinden tapu masrafı nedir?

Rayiç bedel üzerinden tapu masrafı nedir?

Bir taşınmazın bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedel, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye müracaatta bulunarak öğrenilebiliyor.Peki rayiç bedel üzerinden tapu masrafı nedir?


Rayiç bedel üzerinden tapu masrafı nedir?

Gayrimenkulün pazar değeri olarak da bilinen rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak tanımlanıyor.


Bir konutun rayiç bedelini öğrenmek isteyenlerin belediyeye gitmesi yeterli oluyor. Ada ve parselden veya isim ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. Ayrıca, rayiç bedele ait bilgiler belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.


Gayrimenkullerin rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi etkenler göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca semtteki konutun konumu da önemli rayiç faktörü oluyor.Peki rayiç bedel üzerinden tapu masrafı nedir?


Gayrimenkul satışlarında ödenecek harç ise rayiç bedelden düşük olmayan gerçek satış değeri üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.Örneğin, taşınmazın gerçek satış değerinin 100 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda alıcı da satıcı da ayrı ayrı 2 bin TL tapu harcı ödemek ile mükellef oluyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

Rayiç bedel tespit tutanağı!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com