20 / 05 / 2024

Rayiç bedelini kim belirler?

Rayiç bedelini kim belirler?

Pazar değeri olarakta bilinen rayiç bedel,bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki satış bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Peki rayiç bedelini kim belirler?


Rayiç bedelini kim belirler?

Rayiç kelimesi, kelime anlamı olarak bir malın satış değeri anlamına geliyor. Bu tanımı açmak gerekirse; rayiç, bir mülkün piyasa koşullarındaki alım-satım değeri oluyor.


Taşınmaz malların rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca semtteki konutun konumu da önemli bir rayiç unsuru oluyor.


Konutun şehir merkezinde veya merkez dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen en önemli faktörler arasında bulunuyor. Konuma ek olarak; Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. 


Rayiç bedelleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye müracaat edilerek yada belediyeyi telefonla arayarak öğrenilebiliyor. Peki rayiç bedelini kim belirler? diyorsanız işte yanıtı.


Rayiç bedel tespiti, piyasa koşulları çeşitli etkilere bağlı olarak yine piyasa tarafından belirleniyor. Kişilerin istek ve arzuları doğrultusunda belirlenmiyor.


Rayiç bedel tespitleri, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise,taşınmaz mal satışları yapılıyor.

Rayiç bedel nasıl tespit edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com