18 / 05 / 2024

Saklı pay için dava açma süresi nedir?

 Saklı pay için dava açma süresi nedir?

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. Peki saklı pay için dava açma süresi nedir?


Saklı pay için dava açma süresi nedir?

Saklı pay, mirasbırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin tereke üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor ve mirasçının mirasbırakana olan yakınlığa bağlı olarak değişkenlik taşıyor.


Saklı pay, mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali durumunda dava açmaları gerekiyor. 


Bu davaya tenkis davası yada saklı pay ihlal davası deniliyor. Tenkis davasının mirasbırakanın sağlığında açılamıyor. Bu dava ancak mirasbırakanın ölümü üzerine, mirasbırakanın son yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemesinde açılabiliyor. Peki saklı pay için dava açma süresi nedir?


Medeni Kanun esaslarına göre;saklı pay dava açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşüyor.


Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlıyor. 

Saklı pay dava dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com