07 / 05 / 2024

Site yönetimi seçimi kaç yılda bir yapılır?

Site yönetimi seçimi kaç yılda bir yapılır?

Site yönetimi, maliklerin kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verilebiliyor.Peki site yönetimi seçimi kaç yılda bir yapılır?


Site yönetimi seçimi kaç yılda bir yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre sekizden fazla bağımsız bölüme sahip olan tüm yapılarda yönetimin oluşturulması gerekiyor. Site yönetiminin seçilmesine,oluşturulmasına ilişkin bilgiler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Site yönetimi, kat malikleri genel kurul toplantısında seçiliyor. Kat maliklerinden yönetime bir veya birden fazla kişinin aday olması durumunda, yönetime kimin atanacağı kat maliklerinin oyları ile belirleniyor. 


Belirlenen toplantı zamanından en az 15 gün öncesinde toplantı çağrısının tüm kat maliklerine yapılmış olması gerekiyor.


Genel Kurul toplantısında; site yönetimi için aday olan kat maliklerinden; oy çoğunluğu hangilerini gösteriyorsa, o kimseler site yönetimine atanıyor. Yönetime 3 kişi ve daha fazla kişinin atanması durumunda "site yönetim kurulu" oluşturulmuş oluyor.


Site yönetim kurulu, kat maliklerinin salt çoğunluğu yani yüzde 51'inin kararı ile belirleniyor.Peki site yönetimi seçimi kaç yılda bir yapılır?


Yönetici yada yönetim kurulu her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.


Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlar ise, o gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. 


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor.

Site yönetiminde kiracı yönetici olabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com