02 / 05 / 2024

Sözlü vasiyetname şartları!

Sözlü vasiyetname şartları!

Vasiyetname el yazılı vasiyetname, resmi vasiyetname ve sözlü vasiyetname olarak üç şekilde düzenlenebiliyor. Peki sözlü vasiyetname şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Sözlü vasiyetname şartları!

Medeni Kanun esasları gereğince, sözlü vasiyet şeklini yakın ölüm halleri, irtibatın kesilmesi, hastalık veya savaş gibi olağan üstü hallerden dolayı, miras bırakan tarafından yazılı veya resmi vasiyetname düzenlenemeyeceğini dikkate alarak kabul ediyor. 

Sözlü vasiyetname, miras bırakanın son arzusunu iki tanığa açıklaması ve tanıkların bu açıklamaları, uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları oluyor. Peki sözlü vasiyetname şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...

Sözlü vasiyet yapacak kişiler son arzularını iki tanık önünde anlatıyor. Tanıklardan birinin, kendilerine anlatılanı yer ve tarih belirtmek üzere yazıyor ve iki tanığın imzası ile en kısa sürede ve en yakın sulh veya asliye mahkemesine teslim etmesi gerekiyor. 

Bu tanıkların yukarıda belirtilen (okur yazarlık dışındaki) özellikleri taşıması ve mirastan yararlanacak kişilerden olmaması gerekiyor. Tanıklar kendilerine anlatılanı yazmayıp, en yakın sulh hakimine sözlü olarak da ifade edebiliyor. 

Bu takdirde tanıkların ifadeleri de zapta geçiriliyor. Sözlü vasiyet diğer yöntemlerden farklı olarak mirasbırakanın bir ay içinde vefatı halinde geçerli sayılıyor. 

Vasiyetnameyi hazırlayan kişi eğer irade yoksunu ise vasiyetname geçersiz oluyor. Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebiliyor. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebiliyor.

Vasiyetname ücreti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com