28 / 04 / 2024

Tapu alım satım harcı eksik ödenirse ne olur?

Tapu alım satım harcı eksik ödenirse ne olur?

Tapu dairesinde gerçekleşen tapu alım satım işlemleri için belirlenen oranlarda harç yatırılması gerekiyor. Peki tapu alım satım harcı eksik ödenirse ne olur?


Tapu alım satım harcı eksik ödenirse ne olur?

Arsa, arazi, konut ve işyeri gibi tapu kütüğüne kayıtlı gayrimenkullerin alım satım işlemleri Tapu Müdürlüğünde gerçekleşiyor. 


Tapu alım satım işlemleri için öncelikle tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor.Randevu gün ve saatinde tarafların gerekli evraklar ile birlikte tapuda bulunması gerekiyor. 


Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.Harç, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Ancak alıcı ve satıcının aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnızca alıcı tarafından da ödenebiliyor. 


Ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye harcı da bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor.Peki tapu alım satım harcı eksik ödenirse ne olur?


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığı için tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Aynı zamanda , bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

2015 tapu alım satım harcı hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com