07 / 05 / 2024

Tapu alım satım harcı oranı 2015!

Tapu alım satım harcı oranı 2015!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarife gereğince gayrimenkullerin salım satım işlemleri için tapu harcı ödenmesi gerekiyor.Peki tapu alım satım harcı 2015 ne kadar?işte tapu alım satım harcı oranı 2015..


Tapu alım satım harcı oranı 2015!

Taşınmaz malların tapu alım satım işlemleri, bağlı olunan tapu dairesinde gerçekleşiyor. İşlemler için öncelikle tapu müdürlüğünden randevu alınıyor.

Gerekli evraklar ile birlikte başvurunun yapılmasının ardından tapu alım satım işlemleri başlamış oluyor. Tapu alım satım işleminin tamamlanması için belli oranda tapu alım satım harcı ödeniyor.

Tapu harcı, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.Hesaplama, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden yapılıyor.Peki tapu alım satım harcı 2015 ne kadar?

Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor.

Buna göre taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu alım satım harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.

Örneğin alım satım bedeli 200 bin TL olan bir gayrimenkul için alıcı tarafından 4 bin TL, satıcı tarafından 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapılıyor.

Tapu ve kadastro harcları, makbuz karşılığında ödenmesi gerekiyor.Tapu alım satım harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenebiliyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi durumunda ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor.

Tapu döner sermaye masrafı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com