29 / 04 / 2024

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nereye verilir?

 Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nereye verilir?

Tapu harcının kasten veya kasıtlı olmayarak eksik yatırılması durumunda Maliye tarafından fark edilmeden, tapu harcı farkının ödenmesi için pişmanlık dilekçesi yazılıyor.Peki tapu harcı pişmanlık dilekçesi nereye verilir?


Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nereye verilir?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri gerçekleştirilirken tapu harcı bedelinin beyan edilmesi ve satış bedeli üzerinden harcın ödenmesi gerekiyor.


Bazı taşınmaz sahipleri tapu dairelerinde taşınmaz alım satımını gerçekleştirirken söz konusu taşınmazın değerini olduğundan düşük gösterip,eksik harç ödüyor. 


Bu durumun Maliye tarafından fark edilmesi durumunda ise kişi cezalı duruma düşüp, tapu harcı cezasını ödemek zorunda kalabiliyor.


Cezalı duruma düşmemek için Maliye bu durumu farketmeden tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile harç ödenen vergi dairesine başvurarak tapu harcının eksik ödendiğini geri kalan ücreti ödemek istendiği belirtilebiliyor.


Tapu harcı pişmanlık beyannamesinin; tapuda eksik beyanname verildiğinin Maliye tarafından farkedilmeden verilmesi gerekiyor.Bu nedenle kasıtlı ya da kasıtlı olmadan eksik ödenen tapu harcının ilgili her iki taraf tarafından da ödenmesi yararlı oluyor.


Bu durumunda da yalnız tapu harcı pişmanlık zammı gibi ufak bir rakam ile karşılaşılabiliyor. Bunun dışında da alım-satım işleminde bulunan diğer şahsın da tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile aynı tutarı ödemesi, ileride yüklü faiz vermemesi adına yararlı oluyor.


Tapu pişmanlık zammı nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com