19 / 04 / 2024

Tapu işlemleri için yaş sınırı var mı?

 Tapu işlemleri için yaş sınırı var mı?

Gayrimenkul tapu işlemlerinin gerçekleşmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.Herkes tapu alım satım işleminde bulunamıyor.Peki tapu işlemleri için yaş sınırı var mı?İşte tapu işlemleri için yaş sınırı..


Tapu işlemleri için yaş sınırı var mı?

Taşınmaz mal alım satım işleminde bulunmak isteyen kişiler için belirli kurallar bulunuyor.Tapu işleminde bulunmak isteyen kişilerin Tapu Aslı veya fotokopisİ,fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport, avukat kimliği,4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesini temin etmesi gerekiyor


Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmıyor.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunlu oluyorİşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı isteniyor.


Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olması gerekiyor ve renkli fotokopiler kabul edilmiyor. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet temin ediliyor.


Tapu işlemlerinde yaş sınırı!

Tapuda yapılacak alım satım işlemlerinde tarafların yaşının tutması gerekiyor. Tapu işlemlerinde yaş üst sınırı 65,yaş alt sınırı 18 olarak kabul ediliyor.


65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kişi için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporun talep ediliyor.Bu rapor alındığında işlem için onay veriliyor.


Tapu satışında yaş sınırı hususunda 18 yaşından küçük kimseler ile ilgili esaslar da yer alıyor. Miras yolu ile ya da anne babanın çocukları adına gayrimenkul alımı ile 18 yaşından küçük bir kimsenin sahibi olduğu emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.bu durumda emlak sahibinin ebeveynleri veya vesayet hakkı sahibi kişiler tapu işlemlerini gerçekleştirilebiliyor.



Tapu işlemleri harç oranları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com