19 / 04 / 2024

Tapu masraflarını kim karşılar?

 Tapu masraflarını kim karşılar?

Tapu müdürlüğünde yapılan ev alım satım işlemleri hizmeti için her sene belirlenen oranda tapu masrafı alınıyor.Peki tapu masraflarını kim karşılar?


Tapu masraflarını kim karşılar?

Gayrimenkul tapu işlemlerinin gerçekleşebilmesi için, gerekli belgeleri temin edilmesi ve gerekli tapu masraflarını ödenmesi gerekiyor.


Tapuda gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından, gerçek satış bedeli üzerinden tapu masrafı hesaplanıyor. Tapu dairesi taraflara tapu masraflarını ve ödenmesi gereken banka bilgilerini bir kısa mesaj ile bildiriyor.Peki tapu masraflarını kim karşılar?


Tapu satış masraflarını hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Ancak, bazen taraflar arasında anlaşılması durumunda bu bedel, alıcı tarafından da ödenebiliyor.


2015 yılında taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. 


Harç bedeli ilgili belediyece bildirilen  Emlak  beyan değerinden az olamıyor.Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildiriliyor, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılıyor.


Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti de alınıyor. 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor. 


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Tapu masrafları hesaplama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com