19 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

 Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.Peki tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?


Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

İmar ve gecekondu çerçevesi içerisinde  2981 sayılı Kanunla belirlenen tapu tahsis belgesi ilgilisi olduğu kişiye üzerinde şahsi hak tanıyan bir belge oluyor.


Tapu tahsis belgesinin tapuya dönüştürülmesi için gerekli belgeler ile birlikte belediyeye müracaat edilebiliyor.Başvuruda İstenen Belgeler;başvuru dilekçesi,noter onaylı beyanname ve taahhütname

tapu tahsis belgesi,imar Affı Müracaatı Belgesi,2000 TL’lik banka makbuzu,toprak parası ödenmiş ise banka dekontu,satışlı yerler için Noter Satış,vefat edenler için veraset ilanı,kimlik fotokopisi

bağlı bulunulan Muhtarlıktan Form-5 Belgesi,imar durumu,bazı durumlarda nüfus kayıt örneği ve isim, soy isim değişikliklerinde mahkeme kararıdır.


Tapu tahsis belgesinin tapuya dönüştürülmesinin yanında devredilmesi işlemi de uygulanıyor.Tapu tahsis belgesi devri satış vaadi sözleşmesi ile yapılıyor. Ancak, tapusuz mallara ilişkin satış vaadi, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi anlamına gelmiyor. 


Fakat buna karşın hepten geçerli olmasına da sorun teşkil etmiyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor.Bu sebeple davacının dayanağı olan satış vaadi senedinin, zilyetliğin devir senedi olarak yorumlanıp, delillerin bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.


Noter huzurunda yapılmamış bir satış vaadi sözleşmesi, taşınmaz mal eğer tapuda kayıtlı ise, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi söz konusu olacağı için geçerli, yok eğer tapuda kayıtlı değil ise, bu takdirde bahis konusu olan "gayrimenkul satış vaadi" değil " zilyetlik hakkının devri vaadi" olduğu için geçerli oluyor.


Tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com