21 / 05 / 2024

Tapuda bağış şartları nelerdir?

Tapuda bağış şartları nelerdir?

Konut, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahipleri bir bedel almaksızın tapusunu bir başkasına bağışlayabiliyor. Peki tapuda bağış şartları nelerdir? İşte tapuda bağış şartları..


Tapuda bağış şartları nelerdir?

Taşınmaz mal sahipleri istediği kişiye  bedelsiz olarak mal bağışında bulunabiliyor.Bağış işleminin gerçekleşmesi için gerekli evrakların temin edilmesi ve bağış harcı oranının da ödenmiş olması gerekiyor.

Bazen miras bırakan yani bağış yapan kişi, hibe oranı fazla geldiğinden mal devrini satış olarak gösterip daha az ücretle ma devrini gerçekleştirmiş oluyor.Mal bağışı harç oranı binde 68,31 olarak hesaplanıyor.Tapu satış harcı ise binde 20 olarak ödeniyor.

Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

Tapu bağış işlemleri için gerekli evraklar ise bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi,bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları,akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge ve söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren evrak oluyor.Tapuda bağış yaparken bazı şartlara uyulması gerekiyor.Peki tapuda bağış şartları nelerdir?

Reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. Vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. Veliler; velayeti altındaki küçüklerin malını bağışlayamıyor. Küçük ve kısıtlılar kendilerine yapılan bağışı kabul edebiliyor. Ancak veli ya da vasi, küçük veya kısıtlıyı bu bağışı kabulden men edebiliyor.

Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.

Tapuda hibe nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com