08 / 05 / 2024

Tapuya şerh nasıl konulur?

Tapuya şerh nasıl konulur?

Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması olarak tapu şerhi olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapuya şerh nasıl konulur?


Tapuya şerh nasıl konulur?

Tapuya şerh;tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı koyuluyor. Bu şerhler kişisel haklar, temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, tescille ilgili geçici şerhler niteliğinde oluyor.

Şerh olarak konulabilen haklar arasında, kira kontratı, satış vaadi sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve şufa sözleşmesi gibi sözleşmeler yer alıyor.Peki tapuya şerh nasıl konulur?

Tapuya şerh konulabilmesi için bazı gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne müracaat etmek gerekiyor.Aynı zamanda tapu lerhi için belirlenen harcın da ödenmesi gerekiyor.

Tapuya şerh koyma ücreti 2015 şu şekilde;Satış vaadi sözleşmeleri ile irtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmelerinin tapu siciline şerhinde, sözleşmede yazılı bedel üzerinden (Bu bedel, sözleşmeye konu gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az, emlak vergisi değerinin iki katından çok olamaz) bedelsiz olanlarında emlak vergisi değeri üzerinden binde 6,83;

Tapu harcı mevzuatuna giren işlemlerle ilgili tescil ve şerhlerin terkininden 19,20 TL.

Tapu şerhi için temin edilmesi gereken belgeler ise şu şekilde:

*Kişisel hakların şerhi için aranacak belgeler                        

a) Satışla birlikte tesis edilen geri alım hakkı(vefa),bağışla birlikte tesis edilen bağışlayana dönüş hakkı(rücu) ve rehinle birlikte tesis edilen serbest dereceden istifade hakkı için resmi senet.  

b) Satış akdinden ayrı olarak düzenlenen geri alım hakkı (vefa), bağış akdinden ayrı olarak düzenlenen bağışlayana dönüş hakkı (rücu) ve rehinden ayrı olarak düzenlenen serbest dereceden istifade hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme                          

c) Alım (iştira),sözleşmeden doğan ön alım (şuf'a),satış vaadi,bağışlama vaadi ve kat karşılığı inşaat hakkı için noterce düzenlenmiş sözleşme,    

d) Kira ve hasılat kirası için kira sözleşmesi aranıyor. 

*Temlik hakkını kısıtlayan şerhler için aranacak belgeler

a) Haciz ve ihtiyati haciz için yetkili merciin resmi yazısı,

b) Aile yurdu tesisi halinde mahkemece onanmış senet   c) Nakil ile yükümlü mirasçı tayini halinde vasiyetname örneği ve şerhi içeren mahkeme yazısı,     d) Kanunların kısıtlayıcı şerh verilmesini öngördüğü hallerde kanunda belirtilen belgeler aranıyor.                                          

*Temlik hakkını yasaklayan şerhler için aranacak belgeler 

a) İhtiyati tedbir için mahkeme kararı veya yazısı,

b) İflasın veya konkordato ile verilen sürenin şerhi için yetkili merciin resmi yazısı, 

c) Kanunların yasaklayıcı şerh verilmesini öngördüğü hallerde kanunda belirtilen belgeler aranıyor.     

Tapuya şerh koymak nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com