23 / 04 / 2024

Tek evi olanlar emlak vergisi öder mi?

Tek evi olanlar emlak vergisi öder mi?

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisinde daireler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Sıfır oranlı vergiden yararlananlar emlak vergisi ödemiyor.Peki tek evi olanlar emlak vergisi öder mi?


Tek evi olanlar emlak vergisi öder mi?

2015 yılında taşınmaz malları için emlak vergisi ödeyecek vatandaşlar için ödeme zamanı Mart ayı itibarıyla başlamıştı.


Her sene iki elit halinde ödenebilen emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri hala devam ediyor.Vergisini henüz ödememiş olan mükelleflerin 1 Haziran tarihine kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor.İlk taksit dönemi içerisinde mükellefler isterlerse vergi borcunun tamamını ödeyebiliyor.


1319 sayılı Emlak vergisi Kanunu gereğince tek ev sahiplerine bazı şartlar altında sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor.Bu vergiden yararlanan taşınmaz sahipleri vergi ödemiyor.Peki tek evi olanlar emlak vergisi öder mi?


Sıfır oranlı emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek ev olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde uygulanıyor. Ancak muafiyet için ayrıca bir gelirin olmaması gerekiyor.


Tek evi olan ev hanımları ve emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca,  geliri olmayan işsizler, engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler muafiyet şartını yerine getirmeleri halinde emlak vergisi ödemiyor.


Vergi muafiyeti için belediyeye bir bildirim formu ile müracaat edilmesi gerekiyor.


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesi gereğince, muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi belediyeler tarafından geri iade ediliyor.

Emlak vergisi muafiyeti dilekçe örneği 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com