05 / 05 / 2024

Temmuz ayında kiracıma ne kadar zam yapabilirim?

 Temmuz ayında kiracıma ne kadar zam yapabilirim?

2016 Temmuz ayında yenilenen kira anlaşmaları için mal sahibinin kiracısına yapacağı zam oranı belli oldu. Peki, 2016 Temmuz ayında kiracıma ne kadar zam yapabilirim? diyorsanız işte temmuz ayı kira zam oranı...


Temmuz ayında kiracıma ne kadar zam yapabilirim?

Kiralama süresi yenilenen sözleşmeler için kira bedelinde zam yapılabiliyor. Gayrimenkul sahibi evdeki kiracısına ÜFE oranlarında, işyerindeki kiracısına sözleşmede anlaştıkları oranda zam yapabiliyor.


Kira zammı, sözleşme süresi sonunda sözleşmenin feshedilmemesi ve dolayısı ile otomatik olarak uzaması durumunda yapılıyor. Senelik olarak uygulanıyor.


Borçlar Kanunu gereğince kira artışının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında yaplması gerekiyor.ÜFE oranları 4 farklı oranı içerisinde barındırıyor. Bu oranlardan Yargıtay Kararı gereğince 12 aylık ortalamalar baz alınarak kiraya zam yapılıyor.


Bu oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 2016 Temmuz ayında yenilenen kira anlaşmaları için mal sahibinin kiracısına yapacağı zam oranı belli oldu. Peki, 2016  Temmuz ayında kiracıma ne kadar zam yapabilirim? diyorsanız işte temmuz ayı kira zam oranı... 


4 Temmuz 2016 tarihinde açıklanan verilere göre;Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,41 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,41 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %4,91 artış gösterdi.


Ev kira artış hesaplamalarında on iki aylık ortalama oranı kullanılıyor. Buna göre 2016 Temmuz ayında kiracıya yüzde 4,91 oranında zam yapılacak. 


Örneğin Kira bedeli 1000 lira olan bir kimsenin yeni kira döneminde kira bedeli 1049,1 TL olacak.

ÜFE oranı Temmuz 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com