19 / 04 / 2024

Vasiyetname bozulabilir mi?

Vasiyetname bozulabilir mi?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak bırakılabiliyor. Peki vasiyetname bozulabilir mi? Vasiyetname hangi hallerde bozulur? diyorsanız işte yanıtı...


Vasiyetname bozulabilir mi?

Vasiyetname, resmi şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Resmî vasiyetname: iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenleniyor. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor.


El yazılı vasiyetname ise yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunlu oluyor. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.


Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabiliyor. Peki vasiyetname bozulabilir mi? Vasiyetname hangi hallerde bozulur? diyorsanız işte yanıtı...


Hükümden düşme

MADDE 541.- Mirasbırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet hükümden düşer.


Vasiyetten dönme

1. Yeni vasiyetname  ile

MADDE 542.- Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir.


Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.


2. Yok etme ile

MADDE 543.- Mirasbırakan, yok etmek suretiyle de vasiyetnameden dönebilir.


Kaza sonucunda veya üçüncü kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır.


3. Sonraki tasarruflar

MADDE 544.- Mirasbırakan, önceki vasiyetnamesini ortadan kaldırmaksızın yeni bir vasiyetname yaparsa, kuşkuya yer bırakmayacak surette önceki vasiyetnameyi tamamlamadıkça, sonraki vasiyetname onun yerini alır.


Belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, mirasbırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.

Sözlü vasiyetname şartları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com