16 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi beyannamesini nereye verebilirim?

 Veraset ve intikal vergisi beyannamesini nereye verebilirim?

Bir kişinin vefatı üzerine, sahibi bulunduğu malların mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisine tabi oluyor.Vergi için beyanname verilmesi gerekiyor.Peki "veraset ve intikal vergisi beyannamesini nereye verebilirim?" diyorsanız işte yanıtı..


Veraset ve intikal vergisi beyannamesini nereye verebilirim?

Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan kişilere ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine 

tabi tutuluyor. 


Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetindeki bir şahsın Türkiye hudutları dışında bulunan malını veraset tarikıyle veya sair suretle ivazsız bir tarzda iktisabeden ve Türkiye'de ikametgahı olmıyan ecnebi şahıs bu vergi ile mükellef olmuyor. 


Veraset ve intikal yolu ile sahip olunan gayrimenkuller için bir beyanname verilmesi gerekiyor. Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye veriliyor.


Ölüm Türkiye’de, mükellefleri de Türkiye’de ise, 4 (dört) ay; - Ölüm Türkiye’de mükellefleri yurtdışında ise, 6 (altı) ay;Ölüm yurt dışında mükellefleri Türkiye’de ise, 6 (altı) ay; - Ölüm yabancı bir ülkede mükellefleri ölümün olduğu ülkede ise, 4 (dört) ay, başka bir yabancı ülkede ise 8 (sekiz) ay içinde veraset ve intikal vergisi için beyanname veriliyor.Peki "veraset ve intikal vergisi beyannamesini nereye verebilirim?" diyorsanız işte yanıtı..


Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu, Diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, Tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu, Miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu yerdeki vergi dairesine beyanname veriliyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi formu 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com