19 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi kaç taksit ödenir?

Veraset ve intikal vergisi kaç taksit ödenir?

7338 sayılı kanun gereğince,bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı malların kabul edilmesi sonucunda devlete veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi kaç taksit ödenir?


Veraset ve intikal vergisi kaç taksit ödenir?

Veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor.


Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Ölüm Türkiye’de, mükellefleri de Türkiye’de ise, 4 (dört) ay; - Ölüm Türkiye’de mükellefleri yurtdışında ise, 6 (altı) ay; Ölüm yurt dışında mükellefleri Türkiye’de ise, 6 (altı) ay; - Ölüm yabancı bir ülkede mükellefleri ölümün olduğu ülkede ise, 4 (dört) ay, başka bir yabancı ülkede ise 8 (sekiz) ay içinde beyanname veriliyor.


Veraset ve intikal vergisi için beyannameler;

-Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu, diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu,


-Tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu,


-Miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu yerdeki vergi dairesine veriliyor.Peki veraset ve intikal vergisi kaç taksit ödenir?


Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu verginin ne zaman verileceği hakkında bize bilgiler veriyor.Veraset ve intikal vergisi kanununa göre  3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçek ve tüzel kişilerce ödeniyor.


Buna göre veraset ve intikal vergisi birinci taksit ödemeleri devam ediyor.Vergi mükellefi olup henüz vergisini yatırmamış kişilerin 1 haziran tarihine kadar vergilerini yatırmaları gerekiyor.

2015 veraset ve intikal vergisi nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com