17 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi oranı nedir?

Veraset ve intikal vergisi oranı nedir?

Taşınmaz malların veraset veya ivazsız bir şekilde bir kimseden başka bir kimseye iktisap etmesi halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi oranı nedir?


Veraset ve intikal vergisi oranı nedir?

Veraset ve intikal vergisini taşınmaz malların veraset veya ivazsız bir şekilde bir kimseden başka bir kimseye iktisap etmesi halinde ödeniyor. Verginin mükellefi, veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden kimse oluyor.

Türkiye sınırları içinde bulunan malların veT.C. uyruğundaki kişilere ait malların,veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız surette bir kişiden diğer kişiye intikali veraset ve intikal vergisine tabi olup, bu intikaller nedeniyle vergi için beyanname veriliyor. 

Verginin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Veraset ve intikal vergisinin ilk taksiti 31 Mayıs tarihinde son buluyor.

Veraset ve intikal vergisi her sene yeniden belirlenen tarifeye göre hesaplanıyor.Veraset ve intikal vergisinin oranı, 7338 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde belirlenmiştir. 

Vergi tarifesi aşağıdaki gibidir:  

(2015 yılı için)

Matrah

Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla İntikallerde

İvazsız İntikallerde

İlk  200.000 TL için  1  10

Sonra gelen  480.000 TL için 3  15

Sonra gelen  1.060.000TL için 5  20

Sonra gelen  1.900.000 TL için 7  25

Matrahın 3.640.000 TL'yi aşan bölümü için 10  30

Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanıyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com