15 / 05 / 2024

Zorunlu deprem sigortası kiracı mı ev sahibi mi yaptırır?

 Zorunlu deprem sigortası kiracı mı ev sahibi mi yaptırır?

Deprem ve deprem nedeniyle oluşacak yangın, infilak ve yer kayması hasarlarının yapılara vereceği maddi zararları teminat altına almak için zorunlu deprem sigortası yapılması gerekiyor. Peki zorunlu deprem sigortası kiracı mı ev sahibi mi yaptırır?


Zorunlu deprem sigortası kiracı mı ev sahibi mi yaptırır?

Binaların güvence altına alınması amacıyla yapılan sigortaya zorunlu deprem sigortası adı veriliyor.  Zorunlu Deprem sigortası ileride olabilecek muhtemel bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyor.


DASK olarakta bilinen deprem sigortasının devlet tarafından yapılması zorunlu tutuluyor. Deprem sigortası yaptırabilmek için, deprem sigortası poliçesi düzenleyen sigorta acentesine gitmekyeterli oluyor. 


Deprem sigortası için gereken belgeler şu şekilde:

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin  brüt yüzölçümü 

* Meskenin  kullanım şekli 


Peki "Zorunlu deprem sigortası kiracı mı ev sahibi mi yaptırır? Zorunlu deprem sigortası kime aittir?" diyorsanız işte yanıtı..


Kiracının zorunlu deprem sigortası yaptırması ile ilgili esaslar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında şu şekilde açıklanıyor:

Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor. Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabiliyor. Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.

Zorunlu deprem sigortası ücretleri ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com