15 / 05 / 2024

Zorunlu deprem sigortası ücreti ne kadar?

Zorunlu deprem sigortası ücreti ne kadar?

Meydana gelebilecek deprem felaketi sonucu binaların hasarlanması nedeniyle uğrayacakları maddi zararların karşılanması için zorunlu deprem sigortası yapılması gerekiyor.Peki zorunlu deprem sigortası ücreti ne kadar?


Zorunlu deprem sigortası ücreti ne kadar?

Zorunlu deprem sigortası, deprem sonrası ikamet edilen evin oturulamaz hale gelmesiyle insanların, devletten yardım alabilmelerini garantiye bağlayan bir sigorta çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. 


Zorunlu deprem sigortası Türkiye'de 1999 büyük depreminden sonra vatandaşalrın hayatına giriyor ve devlet tarafından zorunlu hale getiriliyor. 


Zorunlu deprem sigortası olmayan evlere, elektrik ve su gibi abonelik işlemleri yapılmıyor.  Zorunlu Deprem Sigortası; devlet sınırları içerisinde kalmış olan taşınmazlara yönelik bir sigorta biçimi olarak tanımlanabiliyor.


Depremin, neden olduğu tüm maddi zararlarının (asansör bozulması, elektrik trafoları, binanın yıkılması, yangın, çatılar, duvarların tümü) zorunlu deprem sigortası tarafından sigorta bedeline kadar karşılıyor. Peki zorunlu deprem sigortası ücreti ne kadar?


Zorunlu deprem sigortası ücreti 2015..

Zorunlu deprem sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşağıda yer aldığı gibidir.  


* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar:

Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44


Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50


Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58

Zorunlu deprem sigortası hangi binalara yapılmaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com