18 / 05 / 2024

Zorunlu deprem sigortası yaptırmazsam ne olur?

Zorunlu deprem sigortası yaptırmazsam ne olur?

Devlet tarafından zorunlu tutulan zorunlu deprem sigortası ile depremin evlere verdiği maddi zararlar hızlı ve kolayca gideriliyor. Peki zorunlu deprem sigortası yaptırmazsam ne olur?


Zorunlu deprem sigortası yaptırmazsam ne olur?

Belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemi olan zorunlu deprem sigortası, kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs.” olarak görünen binalar, tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de yapılması gerekiyor. 


Evlerinin ve ailelerinin geleceğini güvence altına almak isteyen mesken sahipleri, en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek deprem sigortasını yaptırabiliyor. Konut ve kimlik bilgilerini beyan eden vatandaşlar sigorta sahibi olabiliyor. 


Zorunlu Deprem Sigortasını yaptırırken beyan edilen bilgilerin dorğru ve eksiksiz olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü verilen beyanlar esas alınarak düzenlendiğinden yanlış beyan nedeniyle doğabilecek sorumluluk beyanı veren vatandaşa ait oluyor.


Yıllık olarak düzenlenen poliçelerin prim tutarları meskenin yapı tarzına, brüt yüz ölçümüne ve bulunduğu bölgenin deprem riski derecesine göre hesaplanıyor.


DASK olarakta bilinen zorunlu deprem sigortası, devlet tarafından yapılması zorunlu tutuluyor.Peki zorunlu deprem sigortası yaptırmazsam ne olur? diyorsanız işte yanıtı..


Zorunlu deprem sigortası yatırmayan binalar için alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor.Ayrıca sigorta süresinin dolması halinde ise bu sigortanın tekrar yenilenmesi gerekiyor. 

Zorunlu deprem sigortasını kimler yaptırmak zorundadır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com