20 / 04 / 2024

Flammaerotec Avrupa Serbest Bölgesi’nde kuracağı fabrikanın temelini attı!

 Flammaerotec Avrupa Serbest Bölgesi’nde kuracağı fabrikanın temelini attı!

Avrupa’nın en önemli uçak teknolojisi üreticilerinden Flammaerotec, dünyanın en büyük iki katlı yolcu uçağı Airbus A380’e modül üretmek üzere, Şahinler Holding’e bağlı Avrupa Serbest Bölgesi’nde (ASB) kuracağı fabrikanın temelini attı



Avrupa’nın en önemli uçak teknolojisi üreticilerinden Flammaerotec, dünya devi Airbus’a parça üretimi yapmak üzere Çorlu’daki Avrupa Serbest Bölgesi’nde (ASB) 15 milyon Euro’luk yatırım ile fabrika kuruyor. İleri teknolojiyle Airbus için 12 binin üzerinde parça üreten Flammaerotec’in ASB’deki yeni fabrikasında 300 kişi çalışacak. 


Flammaerotec’in temel atma törenine, şirketin bağlı bulunduğu Flamm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Frieder Flamm, Airbus Üst Düzey Yöneticisi Elmar Lütjen, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk ile diğer ilgililer katıldı.


Flammaerotec, dünya teknoloji devlerinin buluştuğu ASB’deki bu yatırımıyla Airbus’ın en yeni uçağı A380 için montaj ve kalıplama gibi modül üretimi gerçekleştirecek. Hammadde olarak ağırlıkla alüminyum alaşımları kullanılacak ürünlerin tamamı Almanya’ya ihraç edilecek.


Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Frieder Flamm’ın teknoloji ihraç eden bu yatırımıyla; Türkiye’de arzu edilen uçak sanayine bir tuğla daha ekleneceğini dile getirdi.


ASB'den 170 ülkeye ihracat yapılıyor


Avrupa Serbest Bölgesi’nden yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Kemal Şahin, serbest bölgeler sıralamasında ASB'nin son iki yılda üç basamak birden yükselerek 7.likten 4. sıraya çıktığını söyledi. Şahin, büyüme hızında 19 serbest bölge arasında lider konuma geldiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:


“Şu an için ASB’de 2.5 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi var. 2023’te 20 bin kişiye istihdam, toplam 2 milyar dolar yatırım ve 10 milyar dolar ticaret hacmi ile serbest bölgeler arasında birinci olmayı hedefliyoruz. Bugün sadece ASB için değil, Türkiye ekonomisi açısından da çok önemli bir yatırımın temelini atıyoruz. Avrupa’nın en önemli uçak teknolojisi üreticilerinden olan Flammaerotec; Airbus’ın önemli teknolojik parçalarını üretecek. Böylece Serbest Bölgede değişik sektörlerde önde gelen yabancı yatırımcıların halkasına uçak teknolojisi de katılmış olacak.”


Flamm: 8 fabrikamızın 2'si Türkiye'de olacak


Flamm Holding Yönetim Kurulu Başkanı Frider Flamm ise beyaz eşya şirketlerine metal parça üretimi yapılan Çerkezköy'deki fabrikalarını hatırlatarak, 13 yıldır üretim yaptıkları Türkiye’de ikinci fabrikalarını Avrupa Serbest Bölgesi’nde kuracaklarını söyledi. 15 milyon Euro’ya mal olacak fabrikada Airbus’ın ihtiyacı olan çok önemli parçaların üretileceğini vurgulayan Flamm, “Türkiye’de yatırım yapmaktan ve çalışmaktan son derece memnunuz. Dünya genelinde 7 fabrikada üretim yapıyoruz. Ancak Türkiye’nin bizim için ayrı bir önemi var. Bu nedenle 8. yatırımımızı yaparken Türkiye’yi seçtik. Nitelikli çalışan ve güçlü profesyoneller olmadan böylesine iyi üretimler yapılamaz” dedi.


Lutjen: Fabrika Airbus'un yeni devi A380'e üretim yapacak


Airbus Üst Düzey Yöneticisi Elmar Lütjen, “Flamm şirketiyle 10 yıldır birlikte stratejik partner olarak iş birliği halindeyiz. Airbus uçaklarımız için parçalar ürettiriyoruz. Bu proje üzerinde de 1 yıldır birlikte çalışıyoruz. Airbus’ın en yeni ürünü olan A380’in önemli parçaları şimdi bu fabrikada üretilecek” dedi.


Törenin son konuşmacısı Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da, sanayiciler için Tekirdağ'ın en doğru yatırım bölgesi olduğunu söyleyerek, Flamm'ı ve Airbus'u Tekirdağ'da yatırım yaptıkları için kutladığını belirtti. Yerlikaya, Airbus'un THY'nin en büyük tedarikçisi olduğunun altını çizerek, Türk-Alman dostluğunun bu gibi yatırımlarla daha da ileri taşınacağını ümit ettiğini dile getirdi.


Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Burada Alman geleneklerine göre yapılan törende, binanın temeline yüz yıllar sonra bile yapıldıkları dönemlere ilişkin bilgiler vermesi amacıyla sembolik olarak Alman ve Türk günlük gazeteleri, bir miktar para ve proje çiziminin yer aldığı bir beton kutu konuldu. Daha sonra Vali Ali Yerlikaya, Kemal Şahin ve Frieder Flamm butona basarak fabrikanın temelini attı. Firmanın yöneticileri tarafından Vali Ali Yerlikaya, Kemal Şahin ve ve Uğur Öztürk'e de Airbus uçak maketi hediye edildi.


Airbus A380’ler, seri üretimi yapılan, dünyanın en büyük iki katlı, geniş gövdeli 850 yolcu kapasiteli, lüks, sivil yolcu uçağı olma özelliğine sahip bulunuyor.



Dünya





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler