24 / 04 / 2024

İstanbullular bayramı halk plajlarında geçiriyor!

İstanbullular bayramı halk plajlarında geçiriyor!

İstanbul’un Alaçatı’sı bu yıl da yine halk plajları. Bayram tatilini maddi imkansızlıklardan dolayı İstanbul’da geçirmek zorunda kalanların tesellisi halk plajları.


Sıcak havanın adeta kavurduğu  İstanbul  ’da bayram tatilini fırsat bilen pek çok kişi Ege ve Akdeniz’e akın etti. Ancak megakentte yaşayan herkes, Ege ve Akdeniz’in mavi sularında kulaç atanlar kadar şanslı değil. Bayram tatilini maddi imkânsızlıklardan dolayı İstanbul’da geçirmek zorunda kalanların tesellisi halk plajları. Tatili plajlarda geçiren İstanbullular, erteledikleri Alaçatı ve Türkbükü hayallerini İstanbul’da gerçekleştirmeye çalışırken, Türkbükü’nün locaları Sarayburnu’nda yerini taştan yapılan ‘loca’lara bırakıyor.  


İstanbullu dar gelirlinin en gözde mekânları arasında Menekşe, Caddebostan, Florya, Kilyos ve Şile plajları geliyor. Tatile gidemeyenlerin ‘Alaçatı’sı ise yıllardır hiç değişmeyen bir adres olan Sarayburnu kayalıkları. Öyle ki müdavimlerine göre Sarayburnu kayalıkları bir yaz efsanesi. Rüzgâr ve boğaz akıntısının birleştiği kayalıklarda şezlongta uzanır gibi taşa serdikleri kartonların üzerinde yatıp güneşlenenler hallerinden hiç şikâyetçi değil.


Bu yılki trend ‘Loca’lar

Suriçi’ndeki semtlerinden gelenlerin yoğunlukta olduğu Sarayburnu kayalıklarında bu yıl ki ‘trend’ ise taşlardan yapılan hilal şeklindeki siperler. Müdavimlerin ‘Loca’ dediği ve yerden 70-80 santimetre yüksekliği olan siperler, taşların üst üste koyulması ile yapılıyor. ‘Loca’ların arkasına geçen kadim Sarayburnu hayranları ise bir yandan rüzgârdan korunurken, bir yandan da ‘loca’ların üstüne çektikleri brandalar ile gölgelik sağlıyor.

Sarayburnu’nda bayram tatilinin keyfini çıkartırken yakaladığımız Remzi Ünver ve arkadaşları, duygularını şöyle özetliyorlar: “Burada herkesin bir taşı vardır. Bunlara aramızda loca diyoruz. Bu yıl localar Moda oldu ancak sayısı artınca belediye ekipleri birçoğunu yıktı. Alaçatı’ya gidip sörf yapacak durumumuz yok. Rüzgârın en güzeli burada. Alaçatı’da para dökenler gelip bir kez burada suya dalsa, oralara gitmekten vazgeçerler. Boğaz suyu gibisi yok.”


‘Bir Bodrum değil’

Kumsal keyfi yapmak isteyenlerin en uğrak duraklarından biri ise İstanbul efsanesi sayılan Menekşe Plajı! Akıntının olmadığı Menekşe plajı dar gelirlinin Bodrum’u olarak biliniyor. Mangalını alan, boş bulduğu bir ağacın altında keyif yaparken, Suriyeli göçmenlerin de denize girmek için Menekşe Plajı’na gelmeleri dikkatlerden kaçmıyor.  

Bayram tatilini ailesiyle Menekşe Plajı’nda geçiren Yüksel Karagöz ise “Eşim Miroslova ve ailemi Türkbükü’ne götürecek durumum yok. Menekşe plajı çok güzel. Tabi bir Bodrum değil, olamaz da. Ama gidecek başka yerimiz yok” dedi.



2014 yılında hizmet verilen plajlar ve genel özellikleri


İBB çeşitli birimleri ile hizmet verdiği Menekşe, Güneş, Caddebostan 1, 2 ve 3 plajlarında her hafta deniz suyu temizlik oranı ölçümlerini analiz ediyor. Plaj ve kumsalların gün boyunca temizliği yapılıyor. Cankurtaran ekipleri 31 jet-ski, 7 zodyak bot, 13 ATV aracı ve 421 personel ile hizmet veriyor.

Menekşe Plajı: 620 metre sahil şeridindeki plajda şezlong, şemsiye, cankurtaran mobosu, 3 adet cankurtaran kulesi, WC, soyunma kabini, duş, güvenlik kabini, büfe ve otopark alanı bulunuyor. Plaj, ücretsiz hizmet veriyor.

Güneş Plajı: 840 metre sahil şeridindeki plajda cankurtaran kulesi, şezlong, şemsiye, cankurtaran mobosu, WC, soyunma kabini, duş, güvenlik kabini, büfe ve emanet dolabı bulunuyor. Plaj giriş ücreti 15 lira, öğrenciler için ise 7.50 lira.


Caddebostan- 1: 450 metre sahil şeridindeki plajda şezlong, cankurtaran kulesi, WC, soyunma kabini, büfe bulunuyor. Plaj giriş ücreti 15, öğrenciler için 7.50 lira.

Caddebostan-2: 300 metre sahil bandı şeridindeki plajda, şezlong, cankurtaran mobosu, 1 adet cankurtaran kulesi, WC, soyunma kabini ve büfe bulunuyor. Plaj, ücretsiz hizmet veriyor.

Caddebostan-3: 250 metre sahil bandı şeridindeki plajda, şezlong, cankurtaran kulesi, WC, soyunma kabini, büfe bulunuyor. Plaj, ücretsiz hizmet veriyor.


Milliyet