24 / 04 / 2024

İzmir Ekonomi Zirvesi bugün!

İzmir Ekonomi Zirvesi bugün!

İzmir iş dünyası bugün gerçekleşecek. Zirvede kent ekonomisini yakından ilgilendiren tüm konular detaylarıyla konuşulacak.



İzmir, bugün kentin ekonomisi açısından dönüm noktalarından biri olacak dev bir zirveye evsahipliği yapacak. Yeni Asır Gazetesi'nin girişimi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleştirilecek  İzmir  Ekonomi Zirvesi, saat 15.00'te Swissotel Büyük Efes'te başlayacak. Zirvede, "uluslararası yatırımlar, yabancı sermaye", "yatırım teşvik sistemi, "ihracat teşvikleri", "döviz kazandırıcı faaliyetler" ve "serbest bölgeler" konuları ele alınacak. Bu konularla ilgili İzmir iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım sunum yapacak. İzmir iş dünyasının başta teşvikler olmak üzere talep ve önerilerini dinleyecek olan Bakan Zeybekci de, Bakanlık olarak yapacakları çalışmaları anlatacak. A Haber'den de canlı yayınlanacak zirveden İzmir ekonomisi için çok önemli karar ve müjdelerin çıkması bekleniyor.


500 katılımcı bekleniyor

500 civarında kişinin katılacağı etkinliğin moderatörlüğünü İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz ve Ege İhracatçı Birlikleri bir önceki dönem Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu üstlenecek. Zirvenin açılışında Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı bir hoşgeldiniz konuşması yapacak. Ardından Adnan Yıldırım, bakanlığık sunumunun genel hatlarını anlatacak. Yıldırım'ın ardından Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu, yatırım teşviklerini anlatacak. İhracat Genel Müdür Vekili Veysel Parlak da ihracat teşvikleri konusunda bilgi verecek. Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk ise döviz kazandırıcı hizmetlerin desteklenmesi ve Türkiye'deki serbest bölgeler hakkında konuşacak.


Mesajlar verilecek

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, birer konuşma yapacak. AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Binali Yıldırım da katılımcılara hitap edecek. Yıldırım'ın, İzmir ekonomisiyle ilgili önemli mesajlar vermesi beklenirken etkinlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da bir konuşma yapacak. Bu konuşmaların ardından ara verilecek. Aranın ardından ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşacak. En son ise Bakan Zeybekci, tüm talep ve önerileri değerlendireceği ve Bakanlık olarak yapacaklarını anlatacağı bir konuşma yapacak. Zirveye katılanlar salonda gezdirilecek mikrofonla görüş ve önerilerini paylaşma imkanı bulacak. Etkinlik, iftar yemeği ile sona erecek.


İŞ DÜNYASI ZİRVE İÇİN NE SÖYLEDİ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: 

"Bir paket olarak öneriler sunacağız"

"Zirvede talep ve önerilerimizi bir paket halinde sunacağız. Bakan Zeybekci'nin iş dünyasından biri ve Egeli olması bizim için avantaj ve güvencedir. Umut ederiz ki, taleplerimiz hükümet kanadından da kabul görür. İzmir'in serbest bölge kapsamına alınması da masada olacak öneriler arasında. Biz bu öneriyi 1995 yılından beri dile getiriyoruz. Bu sefer kalıcı çözümler almayı umuyoruz. İhracat taahüdü veren firmalara teşvik sağlanması hakkında da ayrıntıları Bakan Zeybekci zirvede bizlerle paylaşacak. İzmir'e katkısı olacağını düşündüğümüz her öneri için çalışmaya hazırız." 


EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk:

"Markalaşma için taleplerimiz olacak"

"Ekonomi Zirvesi için çok iyi hazırlık yaptık. Böyle bir toplantının İzmir'de yapılması çok önemli. Zirve teşvik politikalarına yön verecek. Yurtdışında markalaşma, yaptığımız organizasyonların kapsamı ve yürüyen teşvik çalışmalarıyla ilgili taleplerimiz olacak. Böyle bir zirvenin İzmir'de yapılıyor olması, kentimiz için büyük önem taşıyor. Teşvik çalışmalarının gündeme getirilmesi, hem sanayici hem de ihracatçı adına sevindiricidir."


İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli:

"EXPO'nun ardından motivasyon düştü"

"İzmir, EXPO sürecinin bitişinden bu yana motivasyonu daha düşük bir kent haline geldi. Kentimiz, sahip olduğu potansiyelle, Akdeniz çanağında ikinci bir Barselona olmaya en yakın merkez. Ama bu potansiyeli harekete geçirebilmek için İzmir'i bir çekim merkezi haline getirecek düzenlemelerin yapılması ve tetikleyici adımların atılması lazım. Biz bu zirvede, kentin nasıl momentum kazanabileceğini ve kent dinamiklerinin bu sürece nasıl katkı verebileceğini tartışma fırsatı yakalamış olacağız. Bu önemli buluşma için Yeni Asır'a ve Şebnem Bursalı'ya teşekkür ediyoruz."


Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk:

"Deniz turuzmi için öneriler sunacağız"

"Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TOBB yönetim kurulu toplantısında teşvik sistemiyle ilgili yaşanan sorunların çözümü için destek vereceğini açıkladı. Ardından Teşvik Zirvesi kararı alındı. Bütün odalar kendi sektörleriyle ve kentin ortak sorunlarıyla ilgili taleplerini dile getirecekler. Başarılı bur toplantı olacağını düşünüyorum. Deniz Ticaret Odası olarak hazırlıklarımızı tamamladık, dosyamızı hazırladık. Bölge denizciliği, limanlar bölgesi ve deniz turizminin geliştirilmesiyle ilgili birçok önerimiz olacak." 


EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:

"İşsizlik sorununa çözüm bulunabilir"

"Bizim talebimiz İzmir'deki organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımların Manisa'daki gibi 3. bölge teşviklerinden yararlandırılmasıdır. Sistemde talep ettiğimiz değişiklik olursa İzmir'deki işsizlik sorununu büyük ölçüde çözeriz. İzmir'in 1. derece teşvik bölgesi içinde yer alırken Manisa'nın ise 3. bölgede yer alması nedeniyle çoğu yeni yatırımın komşu ile kaymasına neden oluyor. Yeni yatırım yoksa işsizlik de düşmez. Maalesef hem yatırımların hem iş gücünün komşu illere kaydığı bir dönemi yaşıyoruz."


"Görüşlerimizi paylaşacağız"

AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Binali Yıldırım, "Ekonomi zirvesine ben de katılacağım. İnşallah orada İzmir'in ekonomi geleceği için görüşlerimizi paylaşma fırsatımız olacak" dedi. 


"İzmir uluslararası eğitim merkezi olsun"

Zirve iş dünyasının gönüllü kuruluşlarında da heyecan yarattı. Türkiye Genç İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı Musa Turan, "Kurulduğumuz günden bugüne İzmir'in uluslararası eğitim merkezi olması için çaba sarfediyoruz. Sayın Başbakanımıza İsveç-Finlandiya gezisinde konuyla ilgili dosyamızı sunduk. Bu zirve İzmir için de çok önemli bir fırsat. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye İzmir'in uluslararası eğitim merkezi statüsünde olması ve bunun eğitim teşviki olarak düşünülmesi yönünde dosya sunacağız. Dünyadaki eğitim pazarı 150 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Türkiye bu pazardan yüzde 1 pay sahibi. İzmir ise yüzde 1'in yüzde 10'u düzeyinde. Bakan Zeybekci'ye yaptığımız projelerle 5 yıl içerisinde yüzde 1'den yüzde 10'a çıkması için öneriler sunacağız. Bu rakamlar 2023 hedefine çok ciddi bir ivme kazandırmış olacak" dedi.


İZMİR EKONOMİ ZİRVESİ PROGRAMI ŞÖYLE:

15.00 Açılış

Moderatörler: 

- Rebii Akdurak (İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı ) 

- Salih Esen (Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı ) 

- Barış Kocagöz (İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ) 

- Mustafa Türkmenoğlu (Ege İhracatçı Birlikleri Bir Önceki Dönem Koordinatör Başkanı ) 


Konuşmalar:

- Şebnem Bursalı- Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni 

- Adnan Yıldırım - Ekonomi Bakan Yardımcısı 

- İbrahim Uslu- Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü

- Veysel Parlak - İhracat Genel Müdür Vekili

- Uğur Öztürk - Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü

- Savaş Ercan - Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı 

- Sabri Ünlütürk - Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı 

- Işınsu Kestelli - İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı

- Ender Yorgancılar - Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı 

- Ekrem Demirtaş - İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı 

- Binali Yıldırım - AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı, Ulaştırma, Habercilik ve Denizcilik Eski Bakanı 

- Aytun Çıray - CHP Genel Başkan Yardımcısı

17:00-17:15- Ara

- Aziz Kocaoğlu-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı 

- Nihat Zeybekci - Ekonomi Bakanı 

Soru-Cevap ve Görüşler 

20:30 İftar yemeği



İTO'dan 6 talep

İzmir Ticaret Odası'nın dünkü meclis toplantısında konu bugünkü zirve oldu. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, zirvede gündeme getirecekleri talepleri açıkladı. İşte İTO'nun 6 talebi:

- İllere göre teşvik yerine ilçelere göre teşvik verilmesi

- İhracatçıların da teşvikten yararlandırılması

- Yurtdışı merkezlere doğrudan uçuşların başlaması

- Vergi ve SGK borçlarında yapılandırma süresinin 60 ay olması

- Kadınlara pozitif ayrımcılığın artırılması

- Kadın istihdamına teşvik verilmesi.



Yeni Asır



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler