28 / 03 / 2024

İzmirli mobilyacılar The International Furnishing Show'a katıldı!

İzmirli mobilyacılar The International Furnishing Show'a katıldı!

Almanya'da 13 Ocak'ta açılan mobilya fuarına 50 kişilik bir heyetle katılan İzmirli mobilyacılar, yeni trendleri ve modayı mercek altına alarak ihracat pazarları için çalışma yapacak


Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te 6 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen mobilya sektörü, bu hedefi yakalamak için fuar fuar koşuyor. Dünyanın en önemli mobilya fuarlarını kaçırmayan İzmirli mobilyacılar, Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen mobilya fuarına çıkarma yaptı. IMM Cologne - The International Furnishing Show / IMM Köln - Uluslararası Mobilya Fuarı'na İzmir'den 50 mobilyacı katıldı. 

İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) organize ettiği ve KOSGEB tarafından desteklenen İzmirli mobilyacıların fuar katılım organizasyonuna İTO Meclis üyeleri Süleyman Avinca ve Yaşar Baş öncülük yaptı. İhracatı artırmak için her fuara uluslararası organizasyon düzenlediklerini açıklayan Avinca, "Almanya'daki fuarda yeni trendleri ve modayı mercek altına alacağız. Yeni ihracat pazarları için de çalışma gerçekleştireceğiz" dedi. 


Çıtayı yükselttik

Mobilya sektörünün en büyük fuarının İtalya'daki Milano Fuarı olduğunu belirten Avinca, "İtalya'daki fuara katıldık. Şimdi Köln'deki fuarda incelemeler yapıyoruz. 2013 yılında 134 bin metrekare alanda bin 250 firmanın katılımıyla gerçekleşen fuar, 142 bin profesyonel ziyaretçi tarafından ziyaret edildi. Fuarda bu yıl 2014 trend ve modellerini inceliyoruz. Fuara İzmir'den Yatsan, Alfemo, Adas gibi sektörümüzün marka firmaları da katılıyor. Yeni fikirlerle ve iş bağlantılarıyla fuardan dönmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin mobilya ihracatının 1.3 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirten Avinca, sektörün 2015'e kadar 3.5 milyar dolar, 2023'de ise 6 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu söyledi. Küresel gelişmeler nedeniyle mobilya sektöründe pazarların hızla değiştiğini vurgulayan Avinca, şöyle devam etti; "Sektör olarak yıllardır en büyük ihracatı Almanya'ya yapıyorduk. Ancak geçen yıl Kuzey Afrika'ya yaptığımız ihracat ilk kez Almanya'nın önüne geçti. Son yıllarda fuarların da katkısıyla yeni pazarlara açılma şansı yakaladık. Geçmişte yaptığımız hatalardan ders alarak kaliteyi yükselttik. Son dönemde Libya'ya ihracat arttı. Kuzey Afrika pazarını İtalya'nın elinden aldık. Sektördeki firmalarımızın ihracatı her yıl yüzde 30 artıyor. İnsanlar mekanlarından çıkıp önce ufuklarını açmalı. Sonra ürün yelpazesini genişletince ihracat kaçınılmaz olacaktır."

2014 yılında mobilya sektörünün hedef pazarlarının yine Afrika olacağını açıklayan Avinca, bu kıtadaki iç savaş ve sorunlara rağmen ihracatı artırmayı başardıklarını söyledi. Ortadoğu'ya ihracatın da yükseldiğini dile getiren Avinca, "Ancak Suriye'deki iç savaşla beraber bölgeye ihracatımız hızla azaldı. Biz hem Afrika hem Ortadoğu'da savaşların bitmesini diliyoruz. Barış ortamı sağlandığı takdirde başta Suriye olmak üzere bölge ülkelerine ihracat patlar" dedi. 


Yeni Asır