19 / 04 / 2024

DASK yapılmazsa ne olur?

DASK yapılmazsa ne olur?

Zorunlu deprem sigortası olan DASK, senelik olarak düzenleniyor. DASK poliçe süresinin dolması halinde DASK'ın yenilenmesi gerekiyor.Peki DASK yapılmazsa ne olur?


DASK yapılmazsa ne olur?

DASK, zorunlu sigortalar arasında yer alıyor.Depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılayan dask ile bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altına alınıyor.


Deprem sigortası için ödenmesi gereken sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunuyor. 


Deprem risk bölgeleri ayrımının yapılmasında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınıyor.


DASK kapsamında bulunan taşınmazlar için DASK, depremden sonra meydana gelen maddi zararların teminatı için isteniyor. Konuta veya işyerine DASK poliçesi yaptırmak için, bu sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine gerekli belgelerle gitmek yeterli oluyor.Peki DASK yapılmazsa ne olur?


587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca kamu kuruluşları, Zorunlu Deprem Sigortasının yaptırılmış ve priminin ödenmiş olduğu belgelenmedikçe bu sigortaya tabi binalarla ilgili tapu tescil işlemleri,  su ve doğalgaz abonelik işlemleri dahil hiçbir işlem yapılamıyor. 


Bunun yanında DASK sigortası olmayan binalar için alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. DASK süresinin dolması halinde ise bu sigortanın tekrar yenilenmesi gerekiyor. DASK 1 yıl süre için geçerli sayılıyor.

İşyerlerine DASK zorunlu mu?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com