19 / 04 / 2024

Kaçak yapının cezası nedir?

Kaçak yapının cezası nedir?

Kaçak yapı,ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanmış ya da ruhsatı alınmış ancak, ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilmiş yapılara deniyor.Peki kaçak yapının cezası nedir?


Kaçak yapının cezası nedir?

İmar Kanununa göre yapı; kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde; Kuruluş veya kişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile, imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.


Bu kapsama giren bütün yapılar  belediye veya valiliklerden  yapı ruhsatı alınması gerekiyor.Yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar kaçak yapı kapsamına giriyor.


Kaçak yapı olarak tespit edilen yapılar mühürleniyor ve inşaat çalışmaları durduruluyor. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. 


Belirlenen  30 günlük süre içerisinde yapıdaki kusurların giderilmemesi ve yapıya ruhsat alınmaması durumunda yapılar yıkılıyor.Peki kaçak yapının cezası nedir?


Otuz günlük süre içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını isteyebiliyor. 


Ruhsata aykırılığın giderilmesi halinde yapı inceleniyor ve mühür kaldırılıyor inşaat çalışmalarının devam etmesine izin veriliyor. 


Aksi takdirde,  ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılıyor ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor. İdari para cezası da uygulanabiliyor. 

Kaçak eve ruhsat alma dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com