29 / 03 / 2024

Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?

Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?

Belediye Gelirleri Kanununa göre çevre temizlik vergisinin mükellefiyeti, binanın kullanımı ile başlıyor.Peki çevre temizlik vergisini kim öder? Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?


Çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan mesken, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çevre temizlik vergisi ödenmesi gerekiyor.


Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisi mükelelfi olmuyor.Peki çevre temizlik vergisi kiracıya mı ait?


Verginin mükellefi, binaları kullananlar oluyor. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlıyor. 


Meskenlerde çevre temizlik vergisi borcu su faturasına yansıtılıyor. Su faturasının ödenmesi ile birlikte vergi de ödenmiş oluyor. Bu durumda evde kiracı olması durumunda vergi borcunu kiracılar ödüyor.


İşyeri veya diğer binalarda kiracı olması durumunda, vergiden kiracı sorumlu oluyor. Belediye Gelirleri Kanunu gereğince vergi mükellefi yapı kullanıcısı oluyor.


Söz konusu iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Vergini birinci taksiti Mart,Nisan Mayıs aylarında ödenirken,ikinci taksiti Kasım ayında ödeniyor.Buna göre birinci taksit için son gün 31 Mayıs oluyor.

Çevre temizlik vergisi tutarları 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com