19 / 04 / 2024

Tapuda takas nasıl gerçekleşir?

Tapuda takas nasıl gerçekleşir?

Bir malın başka bir malla değiştirilmesi tapuda takas işlemi olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapuda takas nasıl gerçekleşir?İşte tapu takas işlemleri..


Tapuda takas nasıl gerçekleşir?

Bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi takas yada trampa olarak karşımıza çıkıyor.Takas edilecek taşınmaz malların değerlerinin birbirine eşit olması şartı aranmıyor.


Değerler arasında eşitlik olmadığında, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. Tapu sicil müdürlüğünün takasta değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün olmuyor.


Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların takas edilmesi de mümkün oluyor.


Tapu takas işlemleri için bazı belgeler ve belirlenen oranda harç isteniyor.Tapu takası için trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı, trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları, akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belgenin de takas işlemi için temin edilmiş olması gerekiyor.


Tapu takası için gerekli belgeler tamamlandıktan sonraki işlem tapu takas harcını ödemek oluyor.Her yıl yeniden belirlenen tapu takas harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor. Harca esas bedel; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamıyor. 

Tapuda takas sözleşmesi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com