25 / 04 / 2024

Akalan Köyü'ndeki ormanlık araziye kireç taşı ocağı açılacak mı?

Akalan Köyü'ndeki ormanlık araziye kireç taşı ocağı açılacak mı?

Akalan köyünde ormanlık araziye kireç taşı ocağı açılacak. Çalışma dinamit kullanılarak yapılacak İstanbul Çatalca'nın Akalan Köyü'nde yirmi yıl önce devletin ağaçlandırdığı tamamı orman alana, kireç taşı ocağı açılmak isteniyor.


Böbrek taşı hastalığına iyi gelen suyuyla ünlü Akalan köyünde ormanlık araziye kireç taşı ocağı açılacak. Çalışma dinamit kullanılarak yapılacak İstanbul Çatalca'nın Akalan Köyü'nde yirmi yıl önce devletin ağaçlandırdığı tamamı orman alana, kireç taşı ocağı açılmak isteniyor. 


Köy halkı ise köy merkezine sadece 520 metre uzaklıkta kurulacak olan kireç taşı ocağına isyan ediyor. Bölgede zaten dört kireç kuyusu olduğunu ve doğayı mahvettiğini belirten köylüler, bu kez kireç kuyusu açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. 


Kireç taşı ocağına karşı bin 500 imza toplayan köylüler bu imzaları kaymakamlığa, Çatalca Belediyesi'ne ve Ak Parti İlçe Başkanlığı'na sundu. 


Akalan Köyü'nde doğup büyüyen Savaş Akat, ormandan tek bir ağaç kestiği için yıllarca mahkemelerde yargılanan köylüler olduğunu belirterek, "Ama bugün ağaç katliamına izin verilecek. Su kaynaklarımızın, ormanlarımızın yok olmasını istemiyoruz" dedi. 


AKARSULAR ETKİLENİR

 Bacınoğlu İnşaat Şirketi'nin hazırladığı proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulundu. Proje askıya çıktı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlanma süreci başladı. Akalan Köyü'nün hemen yanı başında açılmak istenen kireç kuyusu ocağı 97,26 hektarlık ruhsat alanı içerisinde toplam 19 hektar (190.000 metrekare) büyüklüğündeki arazide kurulmak isteniyor. Ocak yapımında dinamit kullanılacak. Yöre halkına göre kireç taşı kuyusu için dinamit kullanılması akarsu damarlarının tahribi tehlikesini de beraberinde getiriyor. Köylüler su kaynaklarını kaybedecekleri endişesini taşıyor. Bölge ise böbrek taşı hastalığına da iyi gelen suyuyla ünlü. 


YOL ORMANDAN GEÇİYOR 

Yapılacak taş ocağı için Akalan Köyü'nün ormanından geçecek 1,5 kilometre uzunluğunda bir yol yapılması planlanıyor. Akalanlılar ise Kuzey Marmara Otoyolu için ormanlarının büyük bölümünün zaten yok edildiğini belirterek projenin bir parçası olan yeni yola karşı çıkıyor. Çatalca halkı daha önce de Murat Bey, Gümüşpınar, Subaşı ve Gökçeali köylerinde de kireç taşı ocağı açıldığını ve doğanın yok olduğunu bu nedenle yeni bir tanesine daha izin vermeyeceklerini söyledi. Köy Muhtarı Halil Akgeyik, "Bu sadece Akalan Köyü'nün meselesi değil. Kurulacak olan ocak çevremizdeki tüm köylerimiz etkileyecek. Çatalca'da bugün engel olamazsak Akalan'ın başına gelen yarın her köyün başına gelecek" dedi. 


Taraf



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler