28 / 03 / 2024

Bursa'daki Osmanlı yadigarı külliye 2.5 milyon TL'ye restore edildi!

 Bursa'daki Osmanlı yadigarı külliye 2.5 milyon TL'ye restore edildi!

Osmanlı İmparatorluğu’nda yaptığı savaşlar ve aldığı zaferlerle Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar tarafından yönetim merkezi olarak kullanılan cami ve külliye Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce 2.5 milyon TL'ye restore edildi...



I. Murat Hüdavendigar döneminde yönetim merkezi olarak kullanılan cami ve külliyenin çevresi, 2,5 milyon TL harcanarak restore edildi.


Osmanlı İmparatorluğu’nda yaptığı savaşlar ve aldığı zaferlerle Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar tarafından yönetim merkezi olarak kullanılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce 2.5 milyon TL harcanarak çevresi yenilenen cami ve külliye, düzenlenen törenle hizmete açıldı.


Çekirge’de bulunan cami ve külliye avlusunda yapılan törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, I. Murat Hüdavendigar ile onun kurduğu cami ve külliyenin kentin en önemli ziynetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, yapılan düzenleme nedeniyle emeği geçenlere teşekkür etti. 


Yakın tarih Cumhuriyet döneminden 700 yıllık Osmanlı dönemine, Bitinya döneminden arkeolojik dönemlere kadar birçok tarihi eserin son yıllarda yenilenerek işlevsellendirildiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Attığımız kararlı adımlar sonucu, Bursa adeta yaşayan bir tarih şehri oldu. Restorasyon ve rekonstrüksiyon örneklerimiz, UNESCO için klavuz oldu. Bursa, tarihle ilgili Avrupa ve dünyadaki tüm toplantılara bilirkişi olarak çağrıldı. Tüm bunlar gurur verici” diye konuştu. 


Konuşmaların ardından cami ve türbe çevre düzenlemesi, Bursa Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay tarafından yapılan duayla kullanıma açıldı.


Murat Hüdavendigar Cami ve Külliyesi çevre yenilemesi, Koruma Kurulu’nun onayıyla 4500 metrekarelik alanda gerçekleştirildi. Çalışmalar çerçevesinde cami ve türbe önlerinde, şadırvan ve çay bahçesinde, granit küp taş, granit taş ve taş duvar düzenlemeleri yapıldı. Cami ve türbeye gerekli yalıtım konularak, 60-80 santimetrelik cami arkası kot düşme çalışması uygulandı. Proje kapsamında; Birlik Vakfı Bursa Şubesi’ne tahsisli Çekirge İmaret Binası’na ait avlu taş duvar, derz ve havuz imalatlarıyla donatıldı.



Toki Haber